Het nut van klimatisering in een schakelkast
Bij machines vormt de besturingselektronica het hart van het systeem. Helaas komt stilstand door oververhitting regelmatig voor. Dit kan een organisatie veel geld kosten, terwijl het in de meeste gevallen eenvoudig voorkomen had kunnen worden door goede klimatisering. Waarom gaat het toch nog zo vaak mis? En waarom wordt er onvoldoende aandacht besteed aan het waarborgen van de continuïteit van het productieproces?
Dat de continuïteit van het productieproces een noodzaak is, lijkt evident. Maar hoe komt het dan dat stilstand toch nog veel organisaties treft? In veel gevallen is er in de ontwerpfase te weinig aandacht besteed aan de klimatisering van een machine of schakelkast. In dit artikel bespreken we een aantal situaties die we vaak in de praktijk tegenkomen.
Men kiest voor een ad-hoc koelingsoplossing
Raakt een schakelkast oververhit, dan wordt meestal gekozen voor een ad-hoc oplossing om deze terug af te koelen. De kastdeur gaat open en er wordt een ventilator voor geplaatst die de apparatuur koel blaast, of men zet de buitendeur open om de temperatuur van de gehele ruimte omlaag te brengen.
Dit soort simpele oplossingen zijn goed bedoeld, maar hebben vaak vervelende consequenties. Stof en vuil kunnen zo immers in de schakelkast terechtkomen, wat de levensduur van bepaalde componenten verkort.
Koeling wordt als bijzaak beschouwd
De prioriteit van een engineer ligt bij het ontwerpen van een mooie, goedwerkende installatie. Pas daarna kijkt hij naar hoe de installatie op lange termijn blijft functioneren, waar ze geplaatst wordt en wat het formaat is van de kast waar de installatie in komt te staan. De koeling is vaak het laatste waar de engineer aan denkt.
Soms realiseren mensen zich pas dat de temperatuur erg snel oploopt wanneer de installatie al geplaatst is. In dat geval wordt er achteraf gemodificeerd en gaat het niet meer om een standaardoplossing, maar om maatwerk. Die afwijkende maatvoering zorgt er vaak voor dat deze oplossing uiteindelijk zeer prijzig is.
De temperatuur is hoger dan gedacht
De temperatuur in een installatie loopt sneller op dan veel mensen zouden verwachten. Temperaturen van bijvoorbeeld 50 graden zijn zeker niet ondenkbaar. Dit lijkt misschien hoog, maar vergelijk het eens met hoe warm een televisie of mobiele telefoon kan worden — en dat is slechts de buitenkant van het apparaat.
Bij het vooraf engineeren van een installatie is het dan ook cruciaal dat hier rekening mee wordt gehouden. Een te hoge temperatuur kan de levensduur van onderdelen namelijk drastisch verlagen. Is een component 10 graden warmer dan de nominale temperatuur? Dan halveert de levensduur. Vooral bij kleine schakelkasten met veel onderdelen is er vaak veel warmteontwikkeling en moet er voldoende koeling beschikbaar zijn.
Onvoldoende terugkoppeling over de klimatisering
Is er een defect aan een installatie door oververhitting, dan wordt dit zo snel mogelijk opgelost om stilstand te beperken. Zo worden componenten bijvoorbeeld (vroegtijdig) vervangen. De terugkoppeling naar de engineer schiet er echter regelmatig bij in. Hij is nog steeds in de veronderstelling dat het ontwerp goed is en blijft zijn tekeningen gebruiken voor nieuwe installaties. Ondertussen blijft de fout in dit ontwerp bestaan en moet het defect keer op keer onnodig hersteld worden.
Met de juiste manier van koeling en een goede communicatie tussen de serviceafdeling en de engineer is dit eenvoudig te voorkomen.
Meer informatie?
Wilt u stilstand van uw productieproces voorkomen en meer ontdekken over een goede klimatisering van uw machines en schakelkasten? Download dan de whitepaper ‘Het perfecte klimaat’ of voor verdere vragen kan u vrijblijvend contact opnemen met uw Account Manager of met onze klantendienst via +32 (0)9 353 91 45 of via sales@rittal.be