De toekomst van edge computing
Dankzij de digitale transformatie nemen slimme technologieën het almaar meer van ons over. De toenemende populariteit van Internet of Things-apparaten brengt heel wat verandering in onze manier van werken, maar ook ons dagelijks leven kent drastische veranderingen. Zo ontwikkelen we nieuwe manieren van communiceren, maar veranderen ook onze bedrijfsprocessen. De enorme hoeveelheden data moeten niet alleen verzameld worden, maar ook geanalyseerd, verwerkt en opgeslagen.
Nieuwe manier van werken en leven
Internet of Things zorgt ervoor dat al onze apparaten via internet met elkaar verbonden zijn en onderling data uitwisselen. Deze evolutie heeft als gevolg dat ons leven eenvoudiger wordt, maar brengt het tegelijkertijd ook een stijgende vraag naar controle en bewaking met zich mee.
Vandaag slaan we wereldwijd al zo’n 33 zettabytes oftewel 33 miljard terabytes op. Met de toenemende populariteit van IoT-apparaten zal deze volgens experts tegen 2025 exploderen tot een gezamenlijke opslag van wel 175 zettabytes.
Deze grote hoeveelheid data is vereist voor het verwerken en voorzien van realtime-data, die op haar beurt noodzakelijk is voor machine learning, streaming, connected en autonoom autorijden, maar ook voor online communicatie, data-analyse en nog veel meer.
Nood aan alternatieve dataopslag
Gezien de toenemende vraag naar realtime-data is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging ontstaat op de verwerking van deze gegevens. Hierdoor stijgt de behoefte naar meer servers en opslagmedia waardoor netwerken, IT-infrastructuren en IT-oplossingen zwaarder worden belast. Om te kunnen voldoen aan deze vraag is er nood aan een nieuwe vorm van dataverwerking en -opslag.
Edge computing
Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: edge computing. Maar wat houdt dit in?
Edge computing betekent dat data meer aan de rand van het netwerk wordt verwerkt (the edge). Praktisch gezien houdt dit in dat een deel van de dataverwerking al aan de klantzijde wordt uitgevoerd. Hierbij verwerken IoT-apparaten de telemetrie op de apparaten zelf, waardoor er geen ruwe data meer naar servers gestuurd wordt en gebruikers met elkaar verbonden worden om kleine verwerkingstaken uit te voeren.
De voordelen van edge computing
Gezien de kortere afstand die de data nu moet afleggen, wordt de vertragingstijd ingekort. Bovendien garandeert de lokale opslag van (gevoelige) data een veilige en betrouwbare dataverwerking, waardoor bedrijven kunnen voldoen aan de noden van de strenge GDPR-wetgeving. Ten slotte zorgt edge computing voor een lagere onderhoudskost dankzij predictive maintenance.
Dankzij edge computing bent u dus steeds verzekerd van een ononderbroken dataverbinding met maximale bandbreedte.
Meer weten over edge computing?
Download hier onze whitepaper ‘IT goes industry’ en ontdek al onze oplossingen voor een snelle en veilige dataopslag en -verwerking.
Andere vragen?
Voor verdere vragen kan u vrijblijvend contact opnemen met uw Account Manager of met onze klantendienst via +32 (0)9 353 91 45 of via sales@rittal.be