Maakt de cloud lokale datacenters overbodig?
Data zijn het nieuwe zwarte goud, klinkt het intussen. Tegelijk verandert de manier waarop bedrijven hun data beheren en beschermen. Het eigen datacenter heeft plaats geruimd voor een hybride aanpak, waarbij er een nieuw evenwicht ontstaat tussen on-premise, cloud en edge. Met die evolutie lijkt een einde te komen aan de trend waarbij bedrijven hun data zo veel mogelijk centraliseren. "We zien een duidelijke verschuiving in de richting van kleinere serverruimtes", zegt Koen Van Hende, Product Manager IT bij Rittal.
Koeling per rack
Terwijl bij bedrijven de oppervlakte van de lokale datacenters afneemt, ziet Rittal het vermogen per kast stijgen. "Dat heeft een belangrijke impact op het vlak van koeling", zegt Koen Van Hende. "Voor een bescheiden, lokaal datacenter kon ruimtekoeling vroeger meestal volstaan. Vandaag ligt dat anders. Bedrijven kiezen almaar vaker voor gesloten racks, met een veel Aanvraag brochures Vraag uw brochure aan via marketing@rittal.be of bezoek onze website www.rittal.be waar u de meeste documentatie kan downloaden. Scan de QR code om de digitale versie van onze catalogus te downloaden. hoger vermogen per rack. Zo ontstaat er behoefte aan koeling op rackniveau. Naarmate het wattage van een rack toeneemt, stijgt immers ook de warmteproductie. Wanneer er in een gesloten kast een probleem ontstaat met de koeling, loopt het snel fout, omdat de warmte in de kast gevangen blijft. Een monitoringsysteem merkt dat direct op en zorgt ervoor dat er niet nodeloos tijd verloren gaat." Vaak is zo’n systeem ook gekoppeld aan een oplossing voor branddetectie en automatisch blussen.
Niet zwart-wit
"Het is duidelijk dat bedrijven afstappen van een algemene cloud-only strategie. Veel hangt uiteraard af van het type data en het soort activiteit waarbij een onderneming die data gebruikt", legt Koen Van Hende uit. "Bedrijven kiezen vaak voor de cloud, dat klopt, maar even goed geven ze de voorkeur aan lokale opslag, verwerking en beveiliging. Onder meer volume en latency spelen een rol bij die afweging." De keuze is bovendien niet zo zwart-wit als we zouden verwachten. Typisch verschuiven de minder bedrijfskritische data naar de cloud. Voor de zeer kritische applicaties blijft de nabijheid van data een belangrijk aandachtspunt. "En dat blijft in de toekomst ongetwijfeld zo. Denk maar aan de zelfrijdende auto’s die in staat moeten zijn om heel snel data uit te wisselen. Een lage latency is daarbij essentieel voor de verkeersveiligheid. De verwachting is dan ook dat in die contextde nood aan lokale edge datacenters zal stijgen."
Grote volumes
Het Internet of Things is wellicht de belangrijkste driver voor edge computing. Onder meer in de industrie neemt het aantal toepassingen snel toe. "Via sensoren is het mogelijk om de werking van allerhande toestellen te capteren", vervolgt Koen Van Hende. "In de praktijk verhoogt dat de vraag naar lokale datacenters." Niet alleen latency is daarbij een bepalende factor. De opslag en verwerking van grote datavolumes in de edge blijkt vaak ook een stuk goedkoper dan in de cloud. "Het klassieke breekpunt voor IoT in de cloud blijkt telkens weer de combinatie van grote volumes en de vraag naar lage latency. Edge computing biedt dan het betere alternatief."
Andere vragen?
Voor verdere vragen kan u vrijblijvend contact opnemen met uw Product Manager IT Manager Koen Van Hende of met onze klantendienst via +32 (0)9 353 91 45 of via sales@rittal.be